Интересни факти за популярната игра – баскетбол

Интересни факти

Интересни факти

Баскетболът е една от най-популярните игри в съвременния спортен свят, като претърпява редица промени в развитието си през годините. В тази статия ще ви запознаем с някой от най-интересните от тях.

 

1.През 1891 учителят в YMCA Спрингфийлд, Масачузетс Джеймс Нейсмит измисля баскетболната игра, като първите кошове са били направени от кошници за праскови.

Интересни факти
Създателят

 

2.Първата баскетболна среща се провежда на 20-ти януари в далечната 1892 година.Баскетболното игрище по това време е било два пъти по-малко от съвременното игрище в Националната Баскетболна Асоциация (НБА). Броят на играчите във всеки един от отборите е бил 9, а за целия мач е отбелязана само една точка.

3.През 1913 година за първи път се решава долната част на мрежата да бъде оставена отворена, за да може топката свободно да преминава през нея. Преди това играчите е трябвало да изваждат коженото кълбо всеки път, когато отбележат точка.

Поставяне на табла

4.Друго значително подобрение в играта е поставянето на таблата зад кошовете, като първоначалната причина за това нововъведение е доста интересна. Тълпата, която е гледала баскетболните срещи от балконите понякога се е намесвала в играта и е отбивала топката от коша, като таблата, тогава направени от наплетен кабел, са поставени именно за да пречат на хората, гледащи мача да достигат до топката.

 

Интересни факти
Naismith

5.  Първоначално цветът на баскетболните топки е бил кафяв, но поради слабата видимост на коженото кълбо по време на игра се е наложило той да бъде сменен. През 1950 година, Тони Хинкъл се спира на оранжевия цвят, който и до ден днешен се е запазил, като стандарт  в съвременния баскетбол.

6.  През 1967 година забивките  в коша, един от най-атрактивните елементи в баскетбола, е бил забранен. Но за радост на всички фенове на играта той отново е бил разрешен през 1976.

 

7.  През 1986 за първи път е въведена линията за три точки, като тя се намира на 6.70 или 7.20 метра от центъра на коша

Интересни факти за великите играчи:

8.  Майкъл Джордан е една от легендите на съвременния баскетбол, като неговия рекорд от 5,987 отбелязани точки в плейофите все още не е подобрен. С изключителния талант, който притежава Джордан ще остане запомнен завинаги в баскетболната история.

9.  Карим Абдул Джабар все още е рекордьор по най-много отбелязани точки. В своята професионална баскетболна кариера в НБА, която продължава 20 години, той отбелязва внушителните 38,387 точки.Интересни факти
10.На 2-ри март 1962 година центърът на Филаделфия Уилтън Норман “Уилт” Чембърлейн поставя рекорд по най-много отбелязани точки за един мач. Той нанизва сто точки в двубоя срещу Ню Йорк.Интересни факти