Как Исландия отклони младите към спорта?

Исландия отклони младежите си от пиете и дрога

Как Исландия отклони младите от наркотици, алкохол и тютюн?

Как Исландия отклони младите си хора от пороците, е въпрос  задаван често от хората, занимаващи се с тези проблеми.

Исландия отклони младежите си от пиете и дрога

Създаване на вечерен час, улесняване на практикуване на изкуство и спорт, разбиране на „химията“ в мозъка на децата: трите  ангажимента, който са  допринесли за значително намаляването  на злоупотребата с наркотици в Исландия. Някои обяснения за  изясняване  този исландски метод, кайто  за някои би бил  неортодоксален. Както и да е, трябва да признаем неговата забележителна ефективност!

как Исландия успя да отклони младите

Малко преди 15 часа, в един слънчев петъчен следобед , Laugardalur парк близо до центъра на Рейкявик, изглежда почти безлюден. Срещаме  от време на време един възрастен с детска количка, а  парка е заобиколен от къщи. Училище е свършило, но след това … къде са всички деца?
Гудберг /Гудберг Йонсон, местен психолог/,казва, „преди двадесет години, исландските тийнейджъри бяха  сред най-големите пиячи на алкохол в Европа. Милкмен /Харви Милкмен, американски професор по психология, който преподава в университета в Рейкявик/ – казва,“ ние не можехме  да ходим по улиците на центъра на Рейкявик в петък вечер, без да се чувстваме в опасност (…) Имаше орди от пияни тийнейджъри, които ни притесняваха „… Но това беше преди.

как Исландия отклони младите

С какво са заети исландски младежи днес?

Стигаме до голяма сграда. „И тук имаме арена за  кънки на лед“, каза Гудберг. Няколко минути по-рано, ние видяхме две зали за бадминтон и тенис на маса. Тук, в парка, има и писта за лека атлетика , плувен басейн, който се  отоплява с геотермална енергия. И накрая, ние виждаме някои деца, които играят с ентусиазъм футбол на синтетично игрище.
Младите хора не са в парка, нищо неправещи, казва Гудберг защото те са в извънкласна дейност по тези места, посветени на спорта, или в клубовете, за  да се занимават с  музика, танци … и те могат да бъдат заедно  с техните родители.

Ситуацията днес.

Исландия е на първо място в списъка на европейските страни за юноши с най-здравословните живот. Делът на 15-16 годишните, които са били пияни  от  42% през 1998 г.,  спадна до 5% през 2016 г. През същия период, броят на употребяващите канабис е намалял от 17% на 7%; и броят на редовните пушачите на рцигари е намалял драстично, падащо от 23% до едва 3%!
За да се постигне този забележителен резултат, Исландия, се основава на солидни доказателства, но също така и на  използването на  здрав разум. „Това изследване на стреса в живота на подрастващите е най-забележителното и най-широкото, които някога съм виждал“, заявява  Милкмен, „Аз съм впечатлен от това, как всичко работи и как Исландия  отклони младите си от пиене и дрога.“

как Исландия отклони младите
баскетбол

Може ли да се изнася исландската рецепта?

Милкмен твърди, че ако бъде приети в други страни, от исландският модел могат  да се възползват за  общото си благосъстояние, психологическо и физическо милиони деца; да не говорим за ползите за обществото като цяло –  като  финанси и по-специално за здравните системи.
Милкмен  е част от изследователска група, създадена от американския Национален институт за злоупотребата с наркотици. Той и други учени са били натоварени да отговорят на въпроси като:
Защо хората започват да употребяват наркотици?
Защо те  продължават?
Кога те достигнат прага на злоупотреба?
Кога ще спрат да приемат?
И когато те рецидивират?
Защо те въобще започват?

„За учениците в  средното училище, а  те са рисковите  вземащите, при тях има много стрес, има отчуждение, а понякога и депресия.“
Но защо те продължават?
Според Милкмен, дрогата и алкохола  играят роля в развитието на идеята, че  хората искат да променят химията в мозъка си.  Разбира се, алкохолът също се променя химията на мозъка. Той  е успокоително, като  действа първо на мозъка и може да премахне задръжките и намали на тревожността, разбира се в ограничени дози.
Хората могат да се пристрастят, независимо дали  за пиене, коли, пари, секс, калории, кокаин … Идеята на поведенческата  зависимост е станала наша запазена марка.
Тази идея ражда друго: „Защо не се дирижира  и поведе тази необходимост от химия в човешкия мозък  около естествени получените  пикове от спорта и културата, защото е ясно, че хората искат да променят своето съзнание, без вредните ефекти от лекарствата . “

Намерете цялата статия на английски How Iceland Got Teens to Say No to Drugs

Следва продължение…

Вашият коментар