Националните отбори до 20 години – едно мнение

Национален отбор 20

Националните отбори до 20 години – да се събират или не през следващото лято – това е дискусията.През изминалата седмица, Управителният съвет на БФБаскетбол, взе едно доста непопулярно решение – да не се събират националните отбори мъже и жени до 20 години през следващото лято и респективно, да не участват в Европейските първенства за тази възраст в „Б“ дивизия.Това създаде възможност на много, иначе въздържани, свързани с баскетбола хора, да упрекнат – меко казано- взетото решение.

Това, което ще напиша, е мое лично мнение и въпреки,че съм член на Управителния съвет, не можах да присъствам на заседанието по лични причини и не знам какво се е дискутирало.Ще се опитам да структурирам изложението, за да стане по-ясна идеята му.

1.За широката аудитория ще уточня регламентите за участия в Европейските първенства по баскетбол за подрастващи.

От няколко години – всички отбори от Европа участват на тези първенства – само трябва да се подаде заявка.Те се разделят на „А”, „Б” и „С” дивизия.За „С” дивизия няма до говорим, защото там участват така наречените „малки” държави , като те могат да участват и в „Б” дивизия.

Няма регламент за изпадане от „Б” дивизия- т.е. дори и да сме предпоследни, както е класирането ни на предишното първенство, ние пак си оставаме в същата дивизия.

Защо обяснявам толкова подробно – за да разясня, че отиването на Европейско първенство на националния отбор не е по заслуги или по право на нашите състезатели/защото за разлика от мъжкия и женския отбори, те не печелят участието си чрез квалификации/ , а защото досега Федерацията отделяше пари, време,създаваше организация за лагери, тренировки, контролни мачове,медицинско обслужване – това е нормално.

националните  отбори до 20 години -момичета
Национален отбор по баскетбол – девойки до 18 години

2.Ще говоря повече за женската част, защото смея да твърдя, че като дългогодишен треньор и понастоящем дежурен представител на БФБ, познавам всичките момичета на тази възраст от години, гледала съм ги на много мачове, гледала съм ги на международни мачове, познавам ги лично и част от родителите им.Затова ще говоря за тях със съпричастност и болка.Съпричастност, защото сме преживели доста неща заедно и ги уважавам за усилията, и с болка, защото те не постигнаха онова, което всички очакваха а и самите те обещаваха.Като треньор в БК”Рилски спортист” изграждах точно момичетата, родени през 1997 г. и 1998 г. и отборите са били винаги – до възраст кадетки –  в призовата тройка.Не го казвам, за да се хваля, а да ми повярвате, когато кажа,че познавам всички момичета, родени през тези години и занимаващи се с баскетбол.

На последното Европейско първенство/за момичета, родени през 1996 г.и 1997г./ в състава на националния отбор имаше само 3 момичета, родени през 1997 г.Всеки може да види статистиката и приноса на тези състезателки за класирането на отбора на предпоследно място в Европа.

Няма никаква логика и е против здравия разум да се дава за тези 3 момичета голям ресурс –паричен, логистичен, медицински и т.н. – за да отидат на още едно първенство.През следващото лято – те ще бъдат на 20 години и на тази възраст, те трябва да са част от женския национален отбор.Само едно момиче от тях беше повикано от треньора на женския отбор и ще видим колко ще бъдат повикани за Квалификацията на женския отбор през м. ноември.

Тези, които казват, че се съсипва бъдещето  на тези състезатели, да погледнат малко европейски баскетбол и да помислят, дали  имат баскетболно бъдеще, състезатели нереализирали се до 20 –та си годишнина/няма да давам примери с имена/.

Да поговорим и за състезателките, родени през 1998 година, които би трябвало да допълнят отбора до 12 играча.През това лято, те изиграха също едно Европейско първенство и то за тяхната възраст.Срамни са постигнатите резултати – само 2 победи и то над един и същ противник – Шотландия – и благоприятното стечение на обстоятелствата, че нашата група беше с един отбор по-малко.Никой не отписва и не казва,че момичетата не са талантливи.Те имат една година и много работа през следващото лято, за да покажат,че имат желание, готови са да играят на европейско ниво и ще докажат на всички онези, които не им вярват.Никой не е закрил националния отбор за жени да 20 години. Просто няма да участва в Европейско първенство през следващото лято.На ход са момичета/родени през 1998 г. и 1999 г./,  които силно, ама много силно от душата си, искам да ме опровергаят. Защото последните 10 години от живота ми премина с тях и не ми е безразлично, дали те ще направят своето баскетболно бъдеще или не. Но то не идва с постовете във фейсбук, а с много, много работа в залите.

Вашият коментар