Category Archives: НОВИНИ

Продължи да го правиш с нас

Продължи да го правиш с нас

„Продължи да го правиш с нас“ е нов проект на „Баскетболен клуб за хора с увреждания Левски“ с помощта на Европейският корпус за солидарност. Той е продължение на предишният проект, който беше изпълнен и постигна всичките си цели.

Проектът е в съответствие с няколко европейски политики за младежта. 1.Европейски корпус за солидарност – програма, която има за цел да развие европейското измерение на доброволчеството за социалното приобщаване. Подкрепя младите хора, желаещи да се включат в доброволчески дейности в различни области, вариращи от помощ на нуждаещи се до подпомагане на здравни и екологични дейности, включително въздействието свързани с
пандемията COVID-19.

2.Стратегия за правата на хората с увреждания 2021-2030 – ”Изграждане на съюз без бариери“

3. .Програма „Европа за гражданите“. Тази програма окуражава организаторите на проекти да наемат млади хора, регистрирани в европейския корпус за солидарност.

4. Програма за заетост и социални иновацииизвършват дейности за популяризиране и информиране, насочени към младите хора и работодателите, проявяващи интерес към подпомагането на дейностите за солидарност, гарантиране на адекватна и достойна социална закрила, борба със социалното изключване

5.Конвенция за правата на хората с увреждания – чл.30/т.5 –
а) за насърчаване и подпомагане на участието, в най-пълната възможна степен, на хора с увреждания в обичайни спортни дейности на всички равнища

6. Стратегия „Европа 2020“, – която ясно заяви, че използването на
образованието чрез спорт и неформалното образование като основен инструмент, ще допринесе значително за постигането на основните цели.


Представяне на адаптирания баскетбол

Представяне на адаптирания баскетбол в Ботевград

Представяне на БКХУ Левски в Батевград

Представяне на адаптираният баскетбол се проведе в зала „Арена“Ботевград. Младежи с увреждания презентираха играта и направиха тренировка заедно с 12-годишните момчета на „Балкан“ с треньор Виктория Маринова.

Визитата бе част от кампания на треньора на националния отбор и Левски Владимир Искров в цялата страна с цел популяризиране спорта на колички. По време на посещението момчетата от столичния тим направиха една демонстративна тренировка с 12-годишните момчета на Балкан, водени от треньора Виктория Маринова, а накрая изиграха заедно и баскетболен мач. На срещата те показаха на малките състезатели от нашия клуб, че независимо, че имаш някакъв двигателен проблем, може да играеш баскетбол.

Представяне на адаптирания баскетбол

Сред състезателите беше  26-одишният Персиян Еленков от Ботевград,за който страстта към баскетбола започва именно от БАЛКАН.

Присъстваха също и Димитър Костов – капитан на БКХУ Левски, Георги Иванов- играл през сезона в Италия, Александър Попов – състезател на БКХУ Левски.

Треньорът

Владимир Искров, треньор на БКХУ Левски и националния отбор на България: “Идеята на нашето посещение е да запознаем състезателите на Балкан с баскетбола на колички. Нашата дългосрочна цел е в повече български градове да има отбори като нашите. В момента в България има три отбора като Бургас тази година не успяха да се включат в първенството. Миналата година бяхме четири. Нашата цел е в близките години да направим 7,8 отбора. Да направим Балканска лига, в която да имаме по-интересни мачове и срещи с по-сериозни отбори. Идеята ни е да се промотираме навсякъде. Ползите от спорта са изключителни за хората с двигателни дефицити. Вярвам, че има хора, които имат нужда от този вид спорт във всеки един град в България.”

Представяне на адаптирания баскетбол предстои и в други градове на България. Представяне на адаптирания баскетболТези презентации са част от амбициите на момчетата от клуба за мотивирането на млядежи с увреждания да участват в спортни занимания и се провеждат с помощта на Европейският корпус за солидарност.


Проект "Напарви го с нас"

Представяне на проекта „Направи го с нас“

Представянe

Представяне на проектаПредставяне на проекта „Направи го с нас“ се проведе в залата на стадион „Васил Левски“. В презентацията участваха младежите доброволци, старши треньорът и двама други треньори, заитересовани граждани, младежи с увреждания, представители на организации за параспортисти, журналисти.

 

 

Младите хора ще имат възможност да участват в широк набор от дейности. Тези дейности биха могли да бъдат свързани с услуги от общ интерес и да обхващат области като образователни дейности и дейности, насочени към
младежите с увреждания.
След извършване на първи анализ на проекта, нашата организация установи следните нужди:
– Изваждане на младежите с увреждания от изолацията и ресоциализацията им чрез събития, включително и спортни
– Обучение на доброволци и треньори за възможностите на спорта , включително и на адаптираната баскетболна игра
– Да се разбере как да се прилагат ефективни инструменти за обучение и наставничество
– Споделяне на поуките и най-добрите практики в областта на проектите за социално включване и личностно развитие с
цел подобряване на организационния капацитет
– Изграждане на силна и дългосрочна мрежа за партньорство на доброволците и младежки организации.

Треньорски състав

Представяне на проектаСтарши треньор Владимир Искров-Владимир Искров е роден в София, България. На 12 годишна възраст започва да играе баскетбол в баскетболен клуб „Левски“, с които печели шампионска титла и няколколко втори и трети места в шампионатите за подрастващи. В продължение на две години е част от най-успешният национален отбор за подрастващи.
Започва треньорското си обучение по баскетбол в НСА „Васил Левски“, където освен треньорска диплома придобива и диплома за учител по физическо
възпитание. Завършва успешно и кинезитерапия. Магистърската му степен е на тема спортната психология, а по късно развива магистърската си теза в докторска. Темата е насочена в посока анализиране на груповите процеси и
състезателната реализация в баскетбола, т.е. „Как отборният климат, плотеността, колективната ефективност и лидерството влияят на спортните постижения. Паралелно с обучението си в България, успешно завършва и най-
престижния треньорски баскетболен курс в Европа – FIBA Europe Coaching Certificate. През 2015 е избран и става първият българин, които взима участие в треньорския курс International Coaching Aapprenticeship in Basketball.
Програмата му дава възможност в продължение на 45 дни да бъде част от баскетболната програма на Lehigh University Bethlehem, PA, USA.

Треньорски опит

Паралелно с квалификациите, които придобива в последните 10 години, успява да намери баланс между теория и практика. 5 години работи в „Левски“, като треньор където му е поставена задачата да развива баскетболът в град Габрово. С габровския отбор „Чардафон орловец“постига два значими резултата вице-шампион за юноши и бронзов медалист за младежи.

След което получава предложение за работа в Ирландия, като главен треньор на N.A.B.A. ( North Atlantic Basketball Academy). Когато се прибира в България на база придобития опит и контакти в чужбина решава да реализира проекта International Basketball Camp. Основната цел на Кампа е предоставяне на възможност за развитие на млади талантливи баскетболисти в чужбина. Редица изявени треньори от САЩ и Европа идват в България за да търсят и обучават баскетболни таланти.

Спортен клуб „Усмивка“

Основател и главен треньор в спортен клуб „Усмивка“ основан 2012 година. Мисията на клуба е: Утвърждаване на здравословния начин на живот и подобряване на здравето, физическата дееспособност, психическото състояние и дълголетие на нацията, чрез системна физическа активност, спорт за всички и социален туризъм.
От 2017 година е треньор на мъжкият национален отбор по баскетбол на колички. Под негово ръководство отбора
записва първо участие на европейско първенство и историческа първа победа.


Жаклин Златанова- остани в къщи

Остани в къщи – как баскетболните звезди тренират

Остани в къщи- това не означава да се обездвижите. Ето как някои от баскетболните звезди поддържат форма и се подготвят за приближаващото първенство на женската баскетболна лига.

Софи Кагингъм

Софи КънингамКънингам беше избрана в драфта на  WNBA през 2019 г. от Phoenix Mercury.  В този силен отбор, Кънингам  играе под ръководството на треньора Санди Брондело и наред със звездите  Brittney Griner, DeWanna Bonner и Diana Taurasi .Кънингам е завършила Университета  на Мисури, след което  е привлечена към WNBA и е най-високата селекция за бивша MuTigers.
Загрейте и се и се разтегнете – остани в къщи-
Софи Канингам от Феникс Меркурий ни показва:

Чини Огумике

Чини

Chinenye “ Chiney “ Ogwumike (родена на 21 март 1992 г.) е нигерийско-американска професионална баскетболистка за Лос Анджелис Спаркс на Националната баскетболна  асоциация на жените (WNBA).  Играла е  в три финала за университета в Станфорд . Тя държи рекорда за най-много борби в историята на женския баскетбол в Станфорд и конференцията Pac-12, считано от 3 януари 2014 г.  През 2014 г. Огумике подписа договор  с Nike скоро след като бе  първи като цяло в WNBA .Тя беше обявена за WNBA All-Star заедно със сестра си Nneka Ogwumike , с което стана първата двойка сестри, избрани в WNBA All-Star игра. Чини Огумике също ще спечели  наградата WNBA Rookie of the Year през 2014 г.

 От 2016 г. Огумике бе избран за заместник-председател на Асоциацията на играчите на WNBA и подписа договор  с Адидас. През май 2018 г. Oгумике подписа многогодишен договор с ESPN, за да стане баскетболен анализатор на пълен работен ден.
 3-Shot Challenge с Chiney Ogwumike
Колко бързо можете да направите стрелба с крачка, наказателен удар и стрелба от тройката  и то в къщи ?
Чини Огумике от Лос Анджелис Спаркс прави предизвикателството с три стрелби.  А сега вижте нейното видео.

Морая Джеферсън

Морая ДжеферсънМория Джеферсън (родена на 8 март 1994 г.) е американска професионална баскетболистка за Далас на Женската национална баскетболна асоциация (WNBA). Тя бе избрана на второ място от San Antonio Stars в проекта на WNBA за 2016 г. Джеферсън играе като гард за женския баскетболен отбор на UConn, където печели четири поредни национални първенства. Тя завършва кариерата си на UConn, класирана на първо място по асистенции, на второ място отнети топки и като двукратна носителка на наградата Нанси Либерман като най-добра в защита.

Кръстосан дрибъл между краката – останете ниско! Гледайте напред!

 

Жаклин Златанова

Жаклин Денчева Златанова е българска баскетболистка, която в момента се състезава за БК „Берое“ Стара Загора.По-голямата част от кариерата си Златанова прекарва в чужбина, главно във френски и испански – отбори.
В момента женското първенство на България е спряно за неопределено време и все още няма яснота, кога ще продължи.


Харесайте ни във фейсбук