Отбор на надеждата – футболният отбор

Отбор на надеждата

Какъв е този отбор

„Отбор на надеждата“ е  български отбор по футбол, който представя България  на световно първенство по футбол за бездомни хора. Младежи в неравностойно положение ще участват  Мондиал в Норвегия през септември  2016 година.
„Отбор на надеждата“ е в основата на проекта Homeless World Cup Bulgaria на фирмата Sports Management Bulgaria. В  инициативата  се включват   младежи и  девойки, настанени в социални институции в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Благоевград и Враца.  Основната цел на проекта е реализиране на социална интеграция и даване на повече възможности за самостоятелен живот чрез качества изградени благодарение на футбола. Постигнатите успехи на Homeless World Cup Bulgaria в тази посока са безпрецедентни. Броят на младежите  и девойките  от проекта  нараства многократно през последните години.
Първият посланик на проекта беше треньор №1 на 20-и век Димитър Пенев, а кръстник на отбора  е Валентин Михов.

С „Отбор на надеждата” в 13 населени места безплатно са тренирали над 350 деца и младежи от поправителния дом в Бойчиновци, възпитателно училище-интернат в Ракитово, домове за деца лишени от родителска грижа, центрове за настаняване от семеен тип, наблюдавани жилища, защитени жилища, центрове за временно настаняване, СУПЦ и ромски махали за последните пет години

Защо отбор на надеждата?

 Надежда е положителна емоция на очакването на положителни, позитивни резултати, добро развитие (на нещата), удовлетворение на търсения и потребности.

 

Режисьорът Ники Илиев (Niki Iliev),  заедно с гимнастичката Невяна Владинова са посланици на „Отбор на надеждата“ за 2017 година.

 

Отбор на надеждата
Сами Дуков – капитан на отбора на надеждата

Разговарям със Сами Дуков -капитан на настоящата селекция, която се подготвя около два месеца за световното първенство. Той ще бъде за първи път на такъв форум, както и останалите момчета, защото регламента е ясен – всеки има право да участва само веднъж на първенство от такъв ранг. Според него е уникално, че  представят България на такъв значим футболен форум. Той се надява да   създадат много приятелства, които да  ги обогатят с културните си различия. За почти всички национали това е най-прекрасното им изживяване до този момент, така поне твърдят самите те.

Следва продължение част 2