Първи международен турнир за баскетбол с колички

Международен турнир SOFIA CUP

 

Първи международен турнир SOFIA CUP

Първи международен турнир по баскетбол с колички се проведе в столичната зала „Триадица“.  Участваха 4 отбора – „Парамонт“ – Черна гора, „ККК Найс“ – Сърбия, „Балкан“ – София и организаторът „Баскетболен клуб за хора с увреждания Левски“.  Отборите изиграха по 3 мача. Турнирът се подкрепя от министерството на младежта и спорта. Благодарение на финансовата подкрепа се поканиха отбори с традиции от чужбина. Това ще допринесе за развитието на играчите и за нови приятелства.

Турнирът беше открит от Георги Глушков – президент на Българска федерация баскетбол. Той пожела на участниците здраве и успехи. Желанието му е този турнир да стане традиционен и да се провежда  всяка  година. Георги Глушков бивш български баскетболист и президент на Българската федерация по баскетбол от 2011 г. Играл е в Националната Баскетболна Асоциация (НБА)  в отбора на Финикс Сънс. Той е единственият българин, играл в лигата и е първият баскетболист от Източния блок, привлечен в НБА.

Пълви международен турнирПриветствие от г-н Лалов- председател на Българска параолимпийска асоциация. Бивш национален състезател по плуване и водна топка. Със спорт за хора с увреждания се занимава от 1985 г. като зам.-председател на ЦСКА.
През 1986 г., със съдействието на Министерството на отбраната, организира Първото държавно първенство по ски за спортисти с увреждания в местността Паничище, в което участват и спортисти от Норвегия.
От 1986 г. е член на УС на БПА – тогава Републиканска секция „Спорт сред инвалидите“ към БСФС.
През 1991 г. се учредява БФ „Спорт за инвалиди“. От 1992 г. Илия Лалов е председател на Федерацията, която по препоръка на Международния параолимпийски комитет се преименува на Българска параолимпийска асоциация.

Участващи отбори

Първи международен турнир SOFIA CUP

 

БАЛКАН СОФИЯ

 

 

Първи международен турнирККК Найс – Ниш /Сърбия/

 

 

 

Първи международен турнир SOFIA CUP

Отбори на „Парамонт“ – Черна гора  и „Баскетболен клуб за хора с увреждания Левски“

 

Надпреварата бе част от подготовката на най-добрите ни състезатели за турнира в Барселона с тимове от Франция и Каталуния.

Вашият коментар