Category Archives: Стрийтбаскет 3на 3

Купа по баскетбол

Купа „Васил Манченко“ при девойките с трето издание

Купа "Васил Манченко"Купа „Васил Манченко“ се проведе за трети път  и завърши с убедителна победа със 7:2 на 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“ в най-силния турнир при девойките от началото му през 2014 г. Досега трофеят отнасяха във витрината си за по една година 73 СУ и 35 СУ. Така момичета се отблагодариха на всеотдайната си наставничка Доля Първанова.

Пътят до триумфа мина през победи в групите над СГСАГ  и 31 СУ съответно със 7:0 и 7:2, а в полуфинала срещу първия от група „А“  и без загуба до този момент  – 73 СУ, момичетата на Доля Първанова взеха много важен успех със 7:4.

Купа  по баскетболПрезидентът на БФ баскетбол Георги Глушков връчи преходната купа на победителките и златните медали. Преди това заедно с члена на УС на БФБ Милен Велчев поднесоха дарение от името на организаторите и БФБ  на директора на математическата гимназия Антони Стоянов – комплект плексигласови табла и рингове по повод първото място на момчетата от СМГ в купа „Манченко“ през май.

„Искам да поздравя победителките за заслужената победа и да благодаря на семейство Манченко не само за начина по който организира турнира, но и защото спортно-техническата стойност израства и това наистина е най-силният турнир до този момент“, заяви Георги Глушков.

Всички участници получиха и подаръчни ваучери на стойност 50 лв, като Виктория Стойчева удвои паричната премия, получавайке  признанието за най-резултатна и най-добра в борбата под кошовете. Трикратният участник на олимпийски игри и сребърен медалист от ЕП през 1957 г. Георги Панов определи за най-ценен играч на турнира състезателката от 22-о СУ Анна Петкова.

В мача за третото място 73-о победи за втори път шампиона от 2015 г 35 СУ  и то още по-убедително след 4:1 в групата, сега със 7:1.

Момичетата от 35-о СУ „Добри Войников“ все пак бяха поощрени със специалната награда на Столична община за „Феър Плей“.

Посланичката на турнира, националката Жаклин Злататова изтегли жребия, откри надпреварата и участва при връчването на медалите. За всички 8 отбора, състезателките и треньорите им, както и за гостите, Спонсорът на турнира аптеки „Субра“ осигури симпатични коледни подаръци.


Жаклин Златанова

Жаклин Златанова ще е лицето на ученически турнир

Жаклин Златанова стреля

Жаклин Златанова ще е лицето и промоутъра на традиционния вече турнир. В 12:30 ч. в Информационния център на София2018 (разположен в ъгловата сграда на бул. Ситняково и ул. Иван Асен ІІ, срещу Румънското посолство) ще се проведе пресконференция и теглене на жребий за училищен турнир 3х3 за девойки за Купа „Манченко“. Надпреварата ще се проведе за трета поредна година с участието на 8 училища.

 

Жаклин Златанова Спортен път

Жаклин  Златанова  е българска баскетболна състезателка, която играеше през изминалия сезон за Mann-Filter Сарагоса в испанската лига. Златанова се счита за един от най-талантливите спортисти в страната, която в миналото се използват, за да бъде сред най-успешните страни в Европейския женски баскетбол. Жаклин Златанова е част от българския национален отбор от 2003 г. насам, когато тя се състезава за първи път с екипа на кадетките на Европейския шампионат . От тогава тя е играл повече от 200 мача  с отборите подрастващи  и жени ,които са представителни  отбори на България.

ОТБОРИ

Повечето от кариерата си Златанова е прекарала в чужбина, главно във френски и испански отбори. Първо, през 2005 г. тя е била част от Тарб GB в югозападната част на Франция, където тя прави своя дебют на европейската сцена в турнира на   Евролигата.

След като прекарва четири години там (2005-2008), Златанова решава да се премести в Испания в екип на Extrugasa в началото на сезон 2009 г . През следващия сезон 2010-2011 тя остава в страната, но променя мястото чрез приемане на предложението  на отбора на Гранд Канария. Както и преди, отборът  взе участие в турнира  Еврокъп, а  Златанова е   от най-важните играчи със средно 11.2 точки, 7.4 борби и 1.4 асистенции за игра. Със сравнително младия  клуб Mann Filter от Сарагоса, състезателката  започва седмия  си пореден сезон в европейските състезания.  В крайна сметка завършва със средно 10,2 точки, 6 борби и 1.4 подавания средно на мач. Най-голямата стъпка в кариерата  беше, когато тя се присъедини Rival Екополис през 2013, с който отбор тя завоюва престижното отличие – Купата на кралицата.

Жаклин Златанова – лице на турнира.

Турнирът ще се проведе между 15 и 18 декември в зала „Румен Пейчев“ на стадион „Българска Армия. Купите и медалите ще връчат Жаклин Златанова и президентът на БФБаскетбол Георги Глушков.

 

На пресконференцията организаторите ще обявят и кое училище ще получи уникален коледен подарък.


Харесайте ни във фейсбук