Category Archives: Спорт за всички

The Jam Camp

The Jam Camp – лятна работилница за таланти

The Jam Camp

The Jam Camp  е  международен баскетболен лагер  и ви  кани на лятната си “Работилница за таланти”
от 30-ти юли до 11-ти август в гр. Самоков.

Лятната работилница за таланти – това е новият проект за баскетболно усъвършенстване.

The Jam Camp
The Jam Camp – Летен лагер за таланти

Една прекрасна  възможност да подобрите функционалните си качества и шлифовате баскетболните си умения сред чистия въздух в подножието на Рила планина.
Лятната работилница за таланти има за цел да развие атлета във всеки участник с индивидуален подход. Инструментите, които ще използваме са доказани методи сред елитните атлети на световно ниво. Гостите, които сме поканили ще споделят своя опит от различни сфери както баскетбол, така и личностно развитие.

 

Как да станем по-бързи, издръжливи и ловки? 

Кои храни са онова гориво, което ще ни изстреля към по-високи постижения? 

Как възстановяването ражда силата? 

 

Всичко това и още цял кош с изненади, преживявания и забава, ви очаква по време на The Jam.

В The Jam  вашия потенциал ще бъде развит под менторингът на Coach K (Кирил Райков) и неговият екип от треньори.

А Coach K ги разбира нещата. Той е главен треньор на елитен баскетболен Nike лагер в Америка, кондиционен треньор на професионални баскетболисти и специалист по спортно хранене. Безценните му знания и международен опит, съчетавайки най-доброто от американските и европейски методи на преподаване ще ви помогнат да изградите най-добрия вариант на себе си, по най-ефективния начин.

Това, което ни различава от другите е индивидуалният подход към всеки един участник. Гарантираме, че никой няма да остане незабелязан! Именно това е причината и местата да са ограничени – до 50 участника.

The Jam Camp
Спортна зала Арена Самоков

The Jam Camp

The JamThe Jam e за деца и юноши (момичета и момчета) от 8 до 18 годишна възраст.

Лагерът ще се проведе в рамките на 2 седмици, като всеки участник ще има възможността да се запише като избере дали да е за една от тях или и за двете, което включва и уикенда:

I тренировъчна седмица – 30.07 – 04.08
II тренировъчна седмица – 06.08 – 11.08
или
от 30.07 до 11.08

Има опция и за местните деца или такива, които предпочитат да се включат в лагера без настаняване.


Футболният отбор

Футболният отбор – „Отбор на надеждата“2 част

Футболният отбор – „Отбор на надеждата“ще участва в Световното първенство за бездомни хора в Осло, Норвегия  през месец септември.Основен виновник за съществуването на този отбор е Виктор  Кирков, който  е направил много за младежите в неравностойно положение през  последните пет години.

Футболният отбор
Виктор Кирков-създател на отбора

Предприемача Виктор Кирков поставя основите на  клуба през лятото на 2011-та година, а по-късно избира името – „Отбор на надеждата“. Много емоционално,той е убеден е, че позитивното усилия ще донесат позитивни резултати, както и че спортът има силата да обединява, създава доверие и да руши предразсъдъци.

 

Селекцията

Футболният отборМомчетата тренират два пъти седмично по 90 минути в населените места, в които живеят. Селекцията за националният отбор се прави чрез 5 турнира, след които националният треньор  сформира разширен отбор от максимум 12 души. През тази година, селекционните турнири се проведоха в спортна зала „Челопечене“.Във  футболният отбор  „Отбор на надеждата” влязоха първоначално  11 играчи, като трима от тях все още живеят в институции. Васил Козарев е от възпитателното училище-интернат в гр. Ракитово, Марин Найденов е дом за деца лишени от родителска грижа в с. Доганово, а Димо Колев е от дом „Българка” в гр. Стара Загора. В тима попаднаха още Сами Дуков от Стара Загора, Илия Ангелов и Пламен Ковачев от пловдивския квартал „Столипиново”.  Крум Маринов от столичния квартал „Факултета”, както и  четирима души от сливенското село Гергевец – Севдалин Тичелиев, Асен Йорданов, Митко Йорданов и Алекс Кочев. В хода на тренировките, някои от играчите отпаднаха, а други се присъединиха.

Националният „Отбор на надеждата” започва подготовка на 5 юли и ще продължи до 28 август, когато за световното първенство в Осло ще заминат осем играчи.

След ежедневни тренировки в продължение на около месец и половина 8 момчета заминават за световното първенство, за да представят България. Жребият за тазгодишното световно първенство по футбол за бездомни хора изпрати българския тим в предварителна група „А” и му отреди да се изправи срещу представители на 4 различни континента – Индонезия, Гренада, Зимбабве, Словения и Израел. Програма за турнира и групите, може да намерите тук.

Повече информация за отбора, намерете в първата част


Отбор на надеждата

Отбор на надеждата – футболният отбор

Какъв е този отбор

„Отбор на надеждата“ е  български отбор по футбол, който представя България  на световно първенство по футбол за бездомни хора. Младежи в неравностойно положение ще участват  Мондиал в Норвегия през септември  2016 година.
„Отбор на надеждата“ е в основата на проекта Homeless World Cup Bulgaria на фирмата Sports Management Bulgaria. В  инициативата  се включват   младежи и  девойки, настанени в социални институции в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Благоевград и Враца.  Основната цел на проекта е реализиране на социална интеграция и даване на повече възможности за самостоятелен живот чрез качества изградени благодарение на футбола. Постигнатите успехи на Homeless World Cup Bulgaria в тази посока са безпрецедентни. Броят на младежите  и девойките  от проекта  нараства многократно през последните години.
Първият посланик на проекта беше треньор №1 на 20-и век Димитър Пенев, а кръстник на отбора  е Валентин Михов.

С „Отбор на надеждата” в 13 населени места безплатно са тренирали над 350 деца и младежи от поправителния дом в Бойчиновци, възпитателно училище-интернат в Ракитово, домове за деца лишени от родителска грижа, центрове за настаняване от семеен тип, наблюдавани жилища, защитени жилища, центрове за временно настаняване, СУПЦ и ромски махали за последните пет години

Защо отбор на надеждата?

 Надежда е положителна емоция на очакването на положителни, позитивни резултати, добро развитие (на нещата), удовлетворение на търсения и потребности.

 

Режисьорът Ники Илиев (Niki Iliev),  заедно с гимнастичката Невяна Владинова са посланици на „Отбор на надеждата“ за 2017 година.

 

Отбор на надеждата
Сами Дуков – капитан на отбора на надеждата

Разговарям със Сами Дуков -капитан на настоящата селекция, която се подготвя около два месеца за световното първенство. Той ще бъде за първи път на такъв форум, както и останалите момчета, защото регламента е ясен – всеки има право да участва само веднъж на първенство от такъв ранг. Според него е уникално, че  представят България на такъв значим футболен форум. Той се надява да   създадат много приятелства, които да  ги обогатят с културните си различия. За почти всички национали това е най-прекрасното им изживяване до този момент, така поне твърдят самите те.

Следва продължение част 2


Исландия отклони младежите си от пиете и дрога

Как Исландия отклони младите към спорта?

Как Исландия отклони младите от наркотици, алкохол и тютюн?

Как Исландия отклони младите си хора от пороците, е въпрос  задаван често от хората, занимаващи се с тези проблеми.

Исландия отклони младежите си от пиете и дрога

Създаване на вечерен час, улесняване на практикуване на изкуство и спорт, разбиране на „химията“ в мозъка на децата: трите  ангажимента, който са  допринесли за значително намаляването  на злоупотребата с наркотици в Исландия. Някои обяснения за  изясняване  този исландски метод, кайто  за някои би бил  неортодоксален. Както и да е, трябва да признаем неговата забележителна ефективност!

как Исландия успя да отклони младите

Малко преди 15 часа, в един слънчев петъчен следобед , Laugardalur парк близо до центъра на Рейкявик, изглежда почти безлюден. Срещаме  от време на време един възрастен с детска количка, а  парка е заобиколен от къщи. Училище е свършило, но след това … къде са всички деца?
Гудберг /Гудберг Йонсон, местен психолог/,казва, „преди двадесет години, исландските тийнейджъри бяха  сред най-големите пиячи на алкохол в Европа. Милкмен /Харви Милкмен, американски професор по психология, който преподава в университета в Рейкявик/ – казва,“ ние не можехме  да ходим по улиците на центъра на Рейкявик в петък вечер, без да се чувстваме в опасност (…) Имаше орди от пияни тийнейджъри, които ни притесняваха „… Но това беше преди.

как Исландия отклони младите

С какво са заети исландски младежи днес?

Стигаме до голяма сграда. „И тук имаме арена за  кънки на лед“, каза Гудберг. Няколко минути по-рано, ние видяхме две зали за бадминтон и тенис на маса. Тук, в парка, има и писта за лека атлетика , плувен басейн, който се  отоплява с геотермална енергия. И накрая, ние виждаме някои деца, които играят с ентусиазъм футбол на синтетично игрище.
Младите хора не са в парка, нищо неправещи, казва Гудберг защото те са в извънкласна дейност по тези места, посветени на спорта, или в клубовете, за  да се занимават с  музика, танци … и те могат да бъдат заедно  с техните родители.

Ситуацията днес.

Исландия е на първо място в списъка на европейските страни за юноши с най-здравословните живот. Делът на 15-16 годишните, които са били пияни  от  42% през 1998 г.,  спадна до 5% през 2016 г. През същия период, броят на употребяващите канабис е намалял от 17% на 7%; и броят на редовните пушачите на рцигари е намалял драстично, падащо от 23% до едва 3%!
За да се постигне този забележителен резултат, Исландия, се основава на солидни доказателства, но също така и на  използването на  здрав разум. „Това изследване на стреса в живота на подрастващите е най-забележителното и най-широкото, които някога съм виждал“, заявява  Милкмен, „Аз съм впечатлен от това, как всичко работи и как Исландия  отклони младите си от пиене и дрога.“

как Исландия отклони младите
баскетбол

Може ли да се изнася исландската рецепта?

Милкмен твърди, че ако бъде приети в други страни, от исландският модел могат  да се възползват за  общото си благосъстояние, психологическо и физическо милиони деца; да не говорим за ползите за обществото като цяло –  като  финанси и по-специално за здравните системи.
Милкмен  е част от изследователска група, създадена от американския Национален институт за злоупотребата с наркотици. Той и други учени са били натоварени да отговорят на въпроси като:
Защо хората започват да употребяват наркотици?
Защо те  продължават?
Кога те достигнат прага на злоупотреба?
Кога ще спрат да приемат?
И когато те рецидивират?
Защо те въобще започват?

„За учениците в  средното училище, а  те са рисковите  вземащите, при тях има много стрес, има отчуждение, а понякога и депресия.“
Но защо те продължават?
Според Милкмен, дрогата и алкохола  играят роля в развитието на идеята, че  хората искат да променят химията в мозъка си.  Разбира се, алкохолът също се променя химията на мозъка. Той  е успокоително, като  действа първо на мозъка и може да премахне задръжките и намали на тревожността, разбира се в ограничени дози.
Хората могат да се пристрастят, независимо дали  за пиене, коли, пари, секс, калории, кокаин … Идеята на поведенческата  зависимост е станала наша запазена марка.
Тази идея ражда друго: „Защо не се дирижира  и поведе тази необходимост от химия в човешкия мозък  около естествени получените  пикове от спорта и културата, защото е ясно, че хората искат да променят своето съзнание, без вредните ефекти от лекарствата . “

Намерете цялата статия на английски How Iceland Got Teens to Say No to Drugs

Следва продължение…


надписи за спорт

Здравословният начин на живот със спорт

Здравословният  начин на живот със спорт

„Здрав дух в здраво тяло“

Здравословният начин на живот, включващ спорт, ни помага да преодолеем всички трудности на нашия стресов живот, правейки ни  силни и здрави, физически или психически. Невероятно, но здравословният начин на живот започва от най-простите неща : правилната храна, различни спортове, и преодоляване на  лошите  навици или стреса. Това е от първостепенно значение. Наистина, в днешно време, на всеки човек се предлага богат избор от супермаркети, различни спортни клубове, и разнообразен  отдих. Като говорим за начина на живот със спорт, има множество спортни дейности, съвременно оборудване нна фитнесзалите, професионални инструктори и цял набор от упражнения. Да, спортът е добър избор, спорта е велик, спортът е невероятен! Какво да се каже,  това е може би най-забележителната особеност  на здравословния начин на живот днес.

 

Спортът  ни помага по толкова много начини и на толкова много различни нива. На първо място, ние ще подобрим физическото си здраве и то ще отговаря на човешките нужди на тялото ни,. В качеството си на  спортист, постоянното  упражняване ни позволява да постигнем някои нови лични рекорди. По същия начин, спортът  помага да се развие много по-силно психичното здраве. Също така, спортните дейности носят радост, удовлетворение и самочувствие. В действителност, всеки спорт включва усилия и завоевания.

 

В резултат на това, ние със сигурност ще получим по-смислено разбиране на живота и неговите уроци. Например, ние първо решаваме, след това започваме  да практикуваме, правим  грешки и после подобряваме  техниката си. Няма съмнение, че физическото и психическото развитие на спорта има много общо с играта на живота. Накрая, начина на живот със спорт увеличава енергията и ни помага да живеем  пълноценен и продуктивен живот. Така че, крайно време е да  участвате  в някакъв  спорт, да изгорите  калории допълнително, да държите мускулите си годни, да се забавлявате , и до голяма степен да се възползвате живота си!

Топ 5 спорта за здравословен начин на живот

 

здравословен начин на живот - ходене
здравословен начин на живот – ходене

1.Ходенето е може би най-добрият избор, защото е свободен и безопасен. Можете или да се скитате сами или в добра компания. Независимо от начина,  със сигурност ще получите друго качество на живот.

2.Тичането  е най-ефикасното изгаряне на калории плюс „разтоварване “ от стрес. Това е най-добрият домашен лек за по-добрмъж и жена тичато спане през нощта и за по-голяма продуктивност през деня. В края на краищата, бягането  е абсолютно безплатно и изключително лесно. Така че, побързайте да „хванете” пътя!

бебе плува3.Плуването е опция за общо стимулиране на  тялото. Освен изгаряне на калории, то е страхотно за сърцето и цялата горната част на тялото. Без значение, дали много или малко плуваме,  това е гарантирано.

планинско колоездене4.Колоезденето е отлична стратегия за намаляване на теглото, поради енергичната  тренировка на коленете и глезените. Освен това, тя обхваща много по-кратък период от време. И накрая, това е една добра възможност да се изследват  нови места или да наблюдаваме природата.

здравословният начин - баскетбол5.Баскетболът се  равнява на бягането , но също така  тренира всички мускули, тъй като има непрекъснато движение и участието на цялото тяло в играта. В допълнение, това е една много социална игра.

 

Е, списъкът може да продължи и вие да превърнете спорта в част от здравословните си  навици. Здравословният начин на живот може  да не  означава едно и също за всички. Има любителски и професионални спортове, както и спортове, предпочитани от мъже и жени, и такива, практикувани на открито и закрито. Както и да е, спортът  предоставя отлична възможност всеки  да изрази себе си по най- здравословният начин. Кой знае, може би някоя игра или просто упражняване, ще се превърне в хобито ви? След това се пригответе да останете физически годни, да развиете издръжливостта си, да сте  здрави и да запазите   жизнеността си, дори когато младостта  си е отишла.


Стена за катерене

Спортната тема във фестивала „София диша“

Спортната тема във фестивала за градска култура „София диша“, който  се провежда вече седма година и успя  да се превърне в любима уикенд традиция на столичани през месец август, не беше широко застъпена.Няма да повтаряме, че идеята е прекрасна и печели все повече софиянци и гостите на столицата ни.Ще се опитаме да „дишаме“ със спортната столица на Европа за 2018 година.Разочарование  –  слаба дума, за  да се опише пропуснатата възможност да се приобщат посещаващите фестивала за каузата на спорта.

“Спортната зона Decathlon”  предложи за всички свободно ползване мини-футбол, баскетбол, тротинетки, скейтборд, тенис на маса.

Спортната тема да баскетбола

Два разклатени коша за мини баскетбол и една изтъркана топка.Нямаше инструктори и никакви примамки за прекрасната игра – баскетбол.

спортна тема за бадминтон

 

На тази площадка имаше интерес.

 

 

 

 

Дъска - далече от спортната тема

Елементарно и никакъв интерес.

 

 

 

 

Деца с топки

 

Играта с топки е винаги интересна за децата.

 

 

 

 

Стена за катеренеНа разположение на посетителите имаше стена за катерене с инструктори от Фънтопия и Боудърленд.

 

 

 

 

Както можете да предположите – най-много хора имаше в зоната за хапване.

Това беше една пропусната възможност за децата за се докоснат до спорта – нямаше вдъхновители / треньори/,  нямаше интересни и разнообразни възможности, нямаше реклама за местата за спорт в София, нямаше я спортната столица на Европа за 2018 година.


Харесайте ни във фейсбук